Der skulle et skybrud til, før vedligeholdelsesplanen blev lavet

En vedligeholdelsesplan for ejendommen er bestyrelsens søkort, når der skal navigeres mellem fremtidige udgifter.
  • Forside
  • Nyheder
  • Der skulle et skybrud til, før vedligeholdelsesplanen blev lavet

Der skulle et skybrud til, før vedligeholdelsesplanen blev lavet

AB Skovbakken

For et par år siden var der skybrud i Virum nord for København. Det har der været før, men det var første gang, at der bagefter lå 10 centimeter vand i kælderen hos andelsboligforeningen Skovbakken.

Vandet blev til et punkt på bestyrelsens dagsorden. Efter debatten blev det besluttet, at der skulle laves en vedligeholdelsesplan, for at få et overblik over de fremtidige renoverings- og vedligeholdelsesprojekter i foreningen. Et af bestyrelsesmedlemmerne havde hørt – noget godt – om MMAKE Ingeniører og Bygningskonstruktører, så det endte med, at bestyrelsen bad MMAKE om at udarbejde en skræddersyet vedligeholdelsesplan, som kunne hjælpe med at fremtidssikre ejendommen.

Vedligeholdelsesplanen skabte overblik

Andelsboligforeningen Skovbakken i Virum nord for København består af to blokke fra 1943 med 60 lejligheder. Hidtil har vedligehold mest bestået af at løse problemerne, efterhånden som de opstod. Men nu ville bestyrelsen have et overblik over, hvad fremtiden kunne byde på af projekter.

”Vi ville have en ny vedligeholdelsesplan,” siger formand for andelsboligforeningens bestyrelse Inge Kristoffersen. ”Vi havde én, men vi ville have en second opinion.”

Der skal prioriteres i vedligeholdelsesplanen

Med en vedligeholdelsesplan fra MMAKE fik bestyrelsen et overblik over de renoverings- og vedligeholdelsesprojekter, der lå og ventede. Men en vedligeholdelsesplan betyder også, at alle de små og store opgaver skal prioriteres. Ikke alt er lige vigtigt, og ikke alt behøver at blive lavet på én gang.

”Når man går i gang med sådan et projekt, er der selvfølgelig også nogle fravalg. MMAKE var gode til at hjælpe os med at prioritere, og de pressede ikke noget ned over os.

Vi var for eksempel i tvivl om etableringen af et ekstra dræn i den ene blok på grund af noget fugt. Det var et projekt til over en million kroner, men heldigvis kunne MMAKE løse problemet på en anden måde og til en helt anden pris,” siger Inge Kristoffersen.

Facit på vedligeholdelsesplanen blev, at der skulle laves en totalrenovering af kloakker, højvandsikring af kælder, facaden skulle fuges op og taget skiftes. Og projektet startede fra neden, med kloakkerne.

Vand i kælderen efter skybrud

Efter skybruddet, der efterlod ejendommen med ti centimeter vand i kælderen, var ingen i bestyrelsen i tvivl om, at ejendommen skulle skybrudssikres.  

”Med de klimaforandringer, vi ser, er det tid til for alvor at respektere vejret,” siger Inge Kristoffersen.

Og projektet startede med en tv-inspektion af kloakkerne. Her var der både godt og skidt at hente. Kloakkerne skulle have en strømpeforing, men til gengæld var der ikke mange rotter. ”Men nogle er der jo altid”, som Inge Kristoffersen siger.

MMAKE er bestyrelsens rådgiver

Andelsboligforeningen samarbejder med MMAKE Ingeniører og Bygningskonstruktører om det store projekt. MMAKEs rolle er som projektleder og rådgiver for bestyrelsen, og det samarbejde er Inge Kristoffersen rigtig godt tilfreds med.

”Jeg vil godt være med til at fortælle om samarbejdet med MMAKE, for der er mange bestyrelser derude og mange rådgivere. Og jeg synes man skal se sig for. Derfor vil jeg gerne sige, at vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med MMAKE,” siger Inge Kristoffersen og fortsætter: ”De har forstået, at i en forening som vores, har alle har ret til en mening. Så derfor er kontakten og informationen til beboerne så vigtig, og her har MMAKE været rigtig gode til at møde op tll generalforsamlinger mm. De har været med hele vejen. De er meget kompetente, og de tager os som bestyrelse alvorligt. Vi holder faste byggemøder og de følger altid hurtigt og effektivt op som aftalt. MMAKE er simpelthen gode rådgivere.”

Både beboere og bestyrelse er glade

Totalrenoveringen af kloakkerne og højvandsikring af kælderen er nu afsluttet. Projektet holdt tidsplanen, der var meget få gener og både beboere og bestyrelse er glade.

Nu er næste punkt på vedligeholdelsesplanen gået i gang. Stilladset er sat op, facaden skal renoveres og der kommer nyt tag på.

”Det bliver nærmest et helt nyt hus”, slutter Inge Kristoffersen.

Der skulle et skybrud til, før vedligeholdelsesplanen blev lavet 1
Martin Ebling fra MMAKE og formand for andelsboligforeningens bestyrelse Inge Kristoffersen

Kontakt os og høre mere

Ring, skriv eller udfyld blanketten. Vi vender tilbage hurtigst muligt