Råd, svamp og rustskader i ejendomme

Rustne bærejern, rådne træbjælker og svampeinficeret træværk

Rustne bærejern, rådne træbjælker og svampeinficeret træværk

I ældre ejendomme, er kældervægge og nogle gange facadevægge opfugtet af grundfugt. Konstruktionerne suger fugten op fra jorden og ind i murværket eller betonen og det kapillære system sørger for at suge det højere op. 

Hvis fugten når op til etageadskillelsen, så kan bærejern (jernbjælker) og træbjælker begynde at blive nedbrudte af råd og svamp. Disse konstruktioner er bærende elementer i ejendommen og disse skader skal derfor beskyttes og udbedres. Udbedringen kan blive ret omfattende, hvorfor en rettidig fugtsikring er at foretrække fremfor en senere regning for udbedring af rust- råd- og svampeskader.

Men hvis skaden er sket, så skal vi nok hjælpe med at genoprette integriteten i det bærende system.

Første skridt er at gennemgå alle bjælkerne nøje, udføre nødvendige destruktive indgreb for, at blotlægge bjælkeenderne og til sidst udarbejde et notat. Ofte er det nødvendigt at foretage analyser af det nedbrudte træ, så vi sikrer os at det ikke er et svampeangreb, som ægte hussvamp, fordi behandlingsmetoderne er meget mere omfattende ved nogle svampeangreb.

Forebyggelse af skader i træ- og stålkonstruktioner i kælderen
Ofte kan man redde konstruktioner fra større udbedringer, hvis man rettidigt blotlægger, behandler, imprægnerer og fugtbeskytter konstruktionerne.

Det kæver dog at man kan komme ind i de berørte rum hvor der ofte er opbevaring, så en sådan opgave kræver nøje planlægning og koordinering med beboerne.

Kældertrapper af træ
Gamle bagtrapper af træ der går ned i kælderen, kan stå og suge fugt og dermed skabe grobund for råd og svamp. Så snart træfugten overstiger 20%, er der risiko for biologisk nedbrydning, og worst case er, at en ægte hussvamp får fat og kravler op ad bagtrapperne. Derfor fugtsikrer vi ofte den nederste del af bagtrapperne.

Etagedæk under hovedtrapper
Vi ser ofte at etagedækkene under hovedtrapperne i de gamle etageejendomme har rust eller rådskader. Nogle gange hænger disse dæk fast ved neglene og der er en regulær nedstyrtningsfare.

Vi går derfor ind og vurderer den mest hensigtsmæssige udbedringsmetode. Nogle gange udskiftes hele etagedækket, andre gange forstærkes det blot med nye bærende jernbjælker.

Partner

Jan Foster – Partner i MMAKE – Klimaspecialist  – Bygningskonstruktør –  Tømrer

Ansvarsområder

Kontakt os

Ring, skriv eller udfyld blanketten. Vi vender tilbage hurtigst muligt